Käyttäjäystävällistä kulunhallintaa

Kuvittele tosielämän tilanne: perhe on pakannut autonsa pitkän työ- ja kouluviikon päätteeksi ja suuntaa viettämään yhteistä viikonloppua parin sadan kilometrin päähän matkailukeskukseen. Takapenkkiläisten viihdykkeiden loppuessa jo puolivälissä matkaa ja aikuisten haukotusmäärän kasvaessa mielessä ei pyöri lopulta muuta kuin se, että oltaisiinpa jo perillä.

Kohteeseen päästessä vastaanoton virkailijalla on kuitenkin vaikeuksia löytää varatun majoitushuoneiston avaimia. Tämä soittaa kollegalleen ja tiedustelee, missä avain on. Kuluu minuutteja, asiaa selvitellään useamman henkilön voimin. Lapset kinastelevat ja aikuisten hermo kiristyy. Kuluu lisää minuutteja. Useiden puhelinsoittojen jälkeen vara-avaimet lopulta löytyvät ja perhe pääsee majoittumaan. Henkilökunta on vilpittömän pahoillaan.

Lukitus nousee kuvatussa tilanteessa suureen rooliin. Mitä jos fyysisten avainten sijaan majoituskohteessa olisi ollut etähallittava sähkölukitus? Tällöin tarina menisi jotakuinkin näin: hyvissä ajoin ennen auton starttaamista perhe on saanut puhelimeen viestillä koodin, jolla majoituskohteeseen, on se sitten huone, huoneisto tai mökki, pääsee sisään. Perillä kohteessa koodi näppäillään ovessa olevaan lukijaan avaimen sijaan ja lähdettäessä ovi vain suljetaan – ei ylimääräisiä koukkauksia avaimen noudosta tai palauttamisesta rajattuina vastaanoton aukioloaikoina. Majoittujat voivat keskittyä olennaiseen viikonloppuna, kun avaimiin ei liity järjestelyä tai miettimistä.

Etähallittava sähkölukitus on siten käyttäjäystävällinen lukitusjärjestelmä. Pilvipohjaisessa järjestelmässä kiinteistökohtaista palvelinkeskusta ei tarvita ja käyttäjiä ja käyttöoikeuksia voidaan hallita täysin etänä. Kulkuoikeuden voi helposti määrittää ja niitä voidaan muuttaa yhdelle tai useammalle ihmiselle tarvittaviin oviin tietyksi ajanjaksoksi.

Koodin sijaan kulkeminen voi tapahtua myös kulkutunnisteella, jolloin säännöllisesti kiinteistön tiloissa liikkuvien kulkeminen on helppoa ja hallittua. Esimerkiksi työpaikoilla kulkuoikeuksia voidaan määrittää ovikohtaisesti kunkin henkilön toimenkuvaa vastaavaksi ja henkilökunnan vaihtuessa oikeuksien hallitseminen on helppoa. Kulunhallinta on yksinkertaista, ja sitä voidaan soveltaa monenlaisiin tarpeisiin ja kiinteistöihin.

Elämme ajassa, jossa palvelu kuin palvelu digitalisoituu ja helppoutta arvostetaan. Sähköinen lukitusjärjestelmä tarjoaa turvallisen, helpon ja kustannustehokkaan tavan kulunhallintaan ja lukitukseen. Myös palveluntarjoajalle, kuten esimerkin majoitusyhtiölle, tehokkuus ja kustannushyödyt ovat kiistattomat: sekä aikaa että rahaa säästyy, kun henkilökuntaa ei tarvita luovuttamaan avaimia. Toiminta on ennen kaikkea ketterää ja sujuvaa myös käyttäjän näkökulmasta. Vaihtaisitko sinäkin sähköiseen lukitusjärjestelmään?   

Jouni Göös
Liiketoimintajohtaja
Optima ICT-Palvelut